Ako založiť sro?


Najčastejšou formou podnikania je určite založenie eseročky alebo spoločnosti s ručením obmedzeným. Takýto spôsob podnikania sa preukáže ako právnická osoba, ktorá zdokladuje základné imanie v sume 5 000 € a môže byť sám spoločníkom alebo ručiť spolu s ďalšími spoločníkmi. Na to, aby ste mohli založiť vlastnú firmu však musíte podniknúť niekoľko dôležitých krokov, ktoré nemôžete obísť. V prvom rade musíte pripraviť zakladateľskú zmluvu, ktorá bude obsahovať informácie o názve firmy, jej sídle a predmete podnikania. Ďalej musíte uviesť základné imanie, spoločníkov a výšku vkladu.

podnikanie

V prípade predmetu podnikania môžete uviesť aj viacero odvetví, ktorým sa chcete venovať, nezávisle od seba. Ak nemáte vlastný priestor na podnikanie musíte doložiť písomný súhlas majiteľa nehnuteľnosti, kde bude vaša firma sídliť. Najdôležitejší je výber predmetu podnikania. Jeden alebo viacero predmetov podnikania musia byť zapísané v obchodnom registri a môže ísť o rôzne remeselné živnosti, ktoré budete musieť registrovať aj na živnostenskom úrade. V každom prípade založenia vlastnej eseročky je potrebné získať oprávnenie zo živnostenského úradu. Na úrade podáte žiadosť a zaplatíte správny poplatok.

PODNIKANIE

V prípade, že už získate oprávnenia musíte podať návrh na zápis svojej firmy do obchodného registra. Tu si pripravte poplatok vo výške 150 €. Po jej schválení bude vaša spoločnosť oficiálne zapísaná v obchodnom registri a získa tak svoje vlastné identifikačné číslo organizácie IČO. Nasleduje registrácia na daňovom úrade, kde podáte žiadosť a následne vám bude pridelené daňové identifikačné číslo DIČ. V prípade vlastného podnikania je potrebné založenie vlastného podnikateľského bankového účtu, prostredníctvom ktorého budete vykonávať obchodné prevody. Takýto proces založenie vlastnej spoločnosti s ručením obmedzeným trvá niekoľko týždňov, preto musíte počítať dlhšiu čakaciu dobu. Najlacnejšie založenie s.r.o. https://ezmluva.sk/zalozenie-spolocnosti-s-r-o.